Pychci - blogowanie o gotowaniu

Wpis

niedziela, 03 listopada 2013

cytrynowe lody robione w domu

Do tego przepisu przyda się maszynka do lodów, chociaż nie jest konieczna. Mieszankę na lody można wstawiać do zamrażalnika i mieszać co godzinę, aby nie pojawiły się kryształki lodu (to jeżeli nie mamy maszynki). Ten deser super orzeźwia, wyśmienicie smakuje i wspaniale wygląda :) Ja podałam go dziś zamiast obiadu, z gorącymi racuchami owsianymi nadzianymi kawałkami jabłek.

Składniki:

- śmietana 30 % 500 ml
- jogurt grecki  200 ml
- cytryna (sok i skórka)
- słodzik lub cukier puder
- odrobina alkoholu np. brandy

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać słodzik/cukier wg smaku, skórkę z cytryny i jogurt. Ubijać delikatnie jeszcze chwilę, wycisnąć sok z całej cytryny, zamieszać i spróbować. Powinno być mocno cytrynowe, ale w zależności od gustu można dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny. Całość przełożyć do pracującej i odpowiednio schłodzonej maszyny do lodów. Do wyrabiającej się masy dodać odrobinę alkoholu, wtedy lody wychodzą bardziej aksamitne. Są gotowe po około godzinie w zależności od użytej maszyny.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kbukowiecka
Czas publikacji:
niedziela, 03 listopada 2013 15:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • omareth napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/03 17:23:28:

    Mmm... cytrynozo-delicioso!

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/03 22:38:22:

    DOMOWE ,A DO TEGO CYTRYNOWE - TO NORMALNIE NIEBO W BUZI , A DO TEGO TAK PYSZNE WYGLĄDAJĄ !

Dodaj komentarz